Sudur teorisi ne demek kısaca?
Sözlükte “doğmak, belirmek, ortaya çıkmak, belirmek” anlamlarına gelen bir mastar olan “sudur” kelimesi, evrenin iddia edilen kökenini, yoktan ve hiçlikten yaratılış inancından farklı olarak yorumlamayı amaçlayan felsefi bir terimdir.
Fârâbî’nin sudur teorisi nedir?
Farabi, sudur teorisine inanan bir düşünürdür. Ona göre, Yüce Allah ilk önce sudur yoluyla ilk ruhu yarattı. İlk ruh, doğası gereği mümkün ve diğer varlıklarla ilişkisi bakımından zorunludur. İlk ruhtan ikinci ruh ve en yüksek küre ortaya çıkar. Sonra zihinler ve gökler boyunca devam eder.
İbni Sina sudur Teorisi Nedir?
İbn Sînâ, sudur teorisini, nedensellik anlayışının nakil esasına dayandığı, varlığın bir sebepten diğerine nakil oldukça yeteneğinin azaldığı ve onun formüle ettiği “birinden öbürüne” anlayışının önemli olduğu bir çerçevede sunmaktadır.
Sudur teorisini kim buldu?
Yaratılış problemlerini çözmek için felsefesinde sudur teorisini ortaya atan ilk Müslüman filozof Farabi’dir (ö. 950). Bu teori İbn Sina (ö. 1037) tarafından daha da geliştirilmiştir.
Sudur delili nedir?
Tanrı kendi özünü düşünüp bildiğinde, aniden, yalnızca kendi çıkarının bir ilkesinden, kendi özünü Tanrı’dan algılayabilen İlk Ruh ortaya çıkar. İlk Ruh, Tanrı’ya göre zorunlu bir varlıktır ve kendi özünde mümkündür.
Sudur nazariyesi kimin İslamda?
Sulh ve onunla eşanlamlı olarak kullanılan feyz, İslam dünyasının felsefi düşüncesinde Farabî (ö. 339/950) ve İbn Sina (ö. 428/1037) tarafından geliştirilen yaratılış teorisini ifade eder.
İlk Türk İslam filozofu kimdir?
İslam düşünce tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biri olan Kindi, Bağdat Akademisi’nde eğitim gören ilk filozoftur. Kindi, bir fizikçi, mühendis ve matematikçi olduğu kadar bir filozoftur. Bu niteliğiyle -S. H. Nasr’ın da dediği gibi, felsefi bilim adamları okulunun ilk kurucuları arasındaydı.
Farabi Türk mü?
Farabi: Ünlü Türk filozofu ve bilgini (870-950). Farabî, Türkistan’ın Farab bölgesinde doğdu ve gerçek adı Ebu Nasr Muhammet’ti. Doğum yeri nedeniyle Farabi olarak bilinir.
Farabi hangi mezheptir?
Farabi, İslam felsefesinde akılcı/Aristotelesçi eğilimi ifade eden ve Kindî’nin kurucusu sayılan Peripatetik akımın ikinci kurucusudur.
İbni Sina’nın dini nedir?
Teoloji Dindar bir Müslüman olan İbn Sina, rasyonel felsefeyi İslam teolojisiyle uzlaştırmaya çalıştı. Başlıca amacı, akıl ve mantık yoluyla Tanrı’nın varlığını ve dünyanın yaratılışındaki rolünü bilimsel olarak kanıtlamaktı.
İbni Sina’nın felsefi görüşü nedir?
İbn Sina’ya göre, ruh, birleştiği bedeni almadan önce bireysel bir varlığa sahip değildir. Aristoteles gibi, İbn Sina da metafiziği varoluş anlamında varoluş bilimi olarak tanımlar. İbn Sina, üçlü evren görüşünde teistik felsefe (theisme) ve natüralist felsefeyi (naturalisme) birleştirir.
Meşşai gelenek nedir?
Peripatetism veya Peripatetik okul, İslam felsefesinde doğal felsefenin etkisinden sonra başlayan rasyonalist felsefi eğilimin sistemleştirilmesinden oluşan okulu ifade eder. Yunanca Peripatetik (περιπατητικός) teriminin Arapça karşılığıdır ve Aristotelesçiliğin egemen olduğu İslam felsefesindeki felsefi hareket olarak bilinir.
Sudur teorisi nedir kısaca?
Yayılma teorisi, İslam çerçevesinde felsefi bir görüştür. Evreni oluşturan her parçanın Tanrı tarafından yoktan yaratıldığını iddia eder. Bu teoriye göre üç varoluş alanı vardır. Bunlardan ikisi ruhsal niteliktedir ve biri maddidir.
İbni Sina dinden çıktı mı?
İmam Gazali’ye (1058-1111) göre, gerçek bilgi akılla değil, yalnızca sezgiyle (inançla) ve Kuran ve Hadis sınırları içinde elde edilebilirdi. Bu nedenle, Gazali, ölümünden yıllar sonra İbn Sina’yı sapkın olmakla suçladı ve onu mürted, yani kâfir ilan etti.
İbni Sina neden hapse girdi?
Bu muayeneler sırasında hastalanan İbn Sina, Hazar Denizi kıyısındaki Gorgan bölgesinde arkadaşının yanına yerleşti. Bu dönemde “Tıp Hukuku” kitabını yazdı. Hamedan Emiri; İbn Sina’nın İsfahan valisi ile birlikte yaşaması onu rahatsız ettiği için Batılıların ona verdiği adla Büyük Üstadı hapse mahkûm etti.
Feyz teorisi nedir?
Felsefe tarihinde, ortaya çıkış, taşma, yayılma veya yayılma olarak bilinen kuram ilk olarak Plotinus’un metafiziğinde karşımıza çıkar. Plotinus’un metafiziğinin temel kavramlarından biri olan taşma ilkesine göre varlıklar birliklerine göre yukarıdan aşağıya doğru sıralanır.
Yoktan yaratma teorisi nedir?
Teologlar “hiçlikten yaratılış” biçimini kabul ettiklerinden, Tanrı’nın var olduğu ve evrenin var olmadığı bir varoluş kategorisini kabul ederler. Burada Tanrı’nın mutlak bir benzersizliği var. Teologların Tanrı’nın önceliği ile kastettiği şey budur.
Ontoloji nedir kısaca?
Ontoloji, varlık felsefesi veya ontoloji, temel sorunu varoluş olan felsefi bir disiplindir. Varlığın veya varoluşun ve temel kategorilerinin incelenmesidir. “Varoluş” ve “var olan” arasındaki ayrım; “Varoluş vardır” ve “Varoluş yoktur” fikirlerini tartışır.
Farabi sünni mi?
Henry Corbin’e göre Seyfüddevle’nin Farabi’ye büyük saygı duyması ve onu koruması sebepsiz değildir. Farabi’nin felsefesi ile Şii imamların peygamberlik ve vahiy temelli öğretileri arasında önemli benzerlikler vardır. Henry Corbin, bu tarihi ve felsefi değerlendirmelere dayanarak Farabi’nin bir Şii olduğunu iddia eder.