48-57 İş Kanunu nedir?
Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
İş Kanunu 46 madde nedir?
Maddelerin versiyonlarını karşılaştırın – MADDE 46 Hafta içi çalışılmayan tatillerde işveren, o gün için tam ücreti, çalışma karşılığı olmaksızın öder. Hafta içi çalışılmayan tatillerde işveren, o gün için tam ücreti, çalışma karşılığı olmaksızın öder.
İş kanununun 45. maddesi nedir?
MADDE 45 – Hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil, ücretli izin ve bu Kanunla yüzde esasına göre çalışan işçilere tanınan haklara aykırı hükümler toplu iş sözleşmelerine veya iş sözleşmelerine konulamaz.
İş kanununun 47. maddesi nedir?
MADDE 47 – BU KANUNA TABİ İŞLERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERE, KANUNEN DEVLET VE GENEL TATİL GÜNLERİ SAYILAN GÜNLER İÇİN, ÇALIŞMADIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞMAYA GEREK OLMADAN TAM ÜCRETLERİ, TATİL OLMADAN ÇALIŞTIKLARI TAKDİRDE, ÇALIŞTIKLARI HER GÜN İÇİN BİR GÜNLÜK ÜCRETLERİ ÖDENİR.
İş kanunda 48 madde nedir?
MADDE 48. – Çalışanlara geçici iş göremezlik tazminatı ödenmesinin gerektiği hâllerde, geçici iş göremezlik süresine rastlayan resmi tatil, genel tatil ve hafta tatilleri, geçici iş göremezlik tedbiri esas alınarak ödeme kuruluşları veya sandıklar tarafından ödenir.
6 ay dolmadan işten çıkarma tazminatı ne kadar?
ALTI AYDAN ÖNCE İŞTEN ÇIKARILMA TAZMİNATI Altı ay dolmadan işten çıkarılan işçi kıdem tazminatına hak kazanmaz, ancak işten çıkarılma tazminatına hak kazanır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu, en fazla 2 aylık bir deneme süresi öngörmektedir. Bu süre içerisinde işçiye tazminat ödenmesi mümkün değildir.
İş kanununun 56. maddesi nedir?
İşveren, ücretli yıllık izni bölemez. İşveren, ücretli yıllık izni bölemez. Bu iznin, 53 üncü maddede belirtilen süreler içinde işveren tarafından sürekli olarak verilmesi zorunludur.
Kod 46 işten Çıkarma Nedir?
46 Güveni kötüye kullanma, hırsızlık veya sır açıklama; Bu çıkış kodu, çalışanın işverenin güvenini kötüye kullanma, işverenin meslek sırlarını çalma veya açıklama gibi dürüstlük ve sadakatle bağdaşmayan davranışlarda bulunması halinde seçilir (4857 md. 25/II-e).
4857 sayılı İş Kanunu 55 madde nedir?
İşçinin izin süresi, izni hak ettiği günkü hizmet süresine ve 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre belirlenir. Ücretli yıllık izin, işe başladığı tarihten itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere işyerinde en az bir yıl çalışmış olan işçilere verilir. Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez.
İş kanununda 45 madde nedir?
44- İşçi, işverenin diğer bir işçisine cinsel tacizde bulunur. 45- İşçi, işvereni, aile üyelerinden birini veya işverenin diğer bir işçisini rahatsız eder, işe sarhoş veya uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi altında gelir veya işyerinde bu maddeleri kullanır.
Kod 49 işten çıkarma ne demek?
49 Çıkış Kanunu Nedir? 4857 Sayılı İş Kanunu Madde 25-II-h İşçi, kendisine hatırlatılmasına rağmen yapması gereken görevleri yerine getirmemekte ısrar eder.
İşten çıkış kodu 50 nedir?
9- “50” – “4857/25-II-ı “İşçi, kendi isteği veya ihmali ile işyerinin güvenliğini tehlikeye atarsa, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da hasar ve ziyan derecesinde bulunan makine, teçhizat veya diğer mal ve malzemeler için otuz günlük ücreti tutarında ödeme gücünden yoksun kalır.”01.04.2021
İş Kanunun 57 maddesi nedir?
Madde metni İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin ücretini nakden veya işçinin izne başlamasından önce peşin olarak ödemekle yükümlüdür.
4857 sayılı İş Kanunu 43 maddesi nedir?
(e) (Ek: RG-30165) Yer altı madenlerinde çalışan işçilere, 4857 sayılı Kanunun 42 nci maddesinde belirtilen zorlayıcı sebepler ve 43 üncü maddede belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere fazla çalışma yaptırılamaz. Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.
İş kanunu 54 madde nedir?
‘Madde 54 – Yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında, işçilerin aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işte geçen süreler birleştirilerek dikkate alınır.
İş Kanunun 57 maddesi nedir?
Madde metni İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin ücretini nakden veya işçinin izne başlamasından önce peşin olarak ödemekle yükümlüdür.
4867 Sayılı Kanun Nedir?
4867 Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin onaylanmasının uygun bulunduğuna dair Kanun.
4847 Sayılı Kanun Nedir?
Bu Kanunun amacı; Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım süreci ile ilgili gelişmeleri izlemek ve bu konuda müzakere etmek, Avrupa Birliği’ndeki gelişmeleri izlemek ve bu gelişmeler hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bilgilendirmek, talep üzerine Büyük Millet Meclisi’ne sunulan kanun teklifleriyle olağanüstü hal ilan etmektir.
4857 sayılı İş Kanunu kimleri kapsar?
4857 sayılı İş Kanununun 1/2. maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar hariç bütün işyerlerine ve bu işyerlerinin işverenlerine, işveren vekillerine ve çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.