Mahkeme kararı istinafa giderse ne olur?
İlk derece mahkemesinin kararına itiraz edilmesinin ardından Bölge Mahkemesi (CCA) davayı ve olayı yeniden değerlendirecek ve inceleyecektir. Bu süreç tanıkların yeniden sorgulanmasını ve delillerin yeniden alınmasını içerebilir.
İstinaf red verirse ne olur?
Temyiz esaslı gerekçelerle reddedilirse, temyiz eden, koşullar karşılanırsa, Yüksek Mahkemeye başvurabilir. Temyiz Mahkemesinin kararı temyiz edilemezse, Bölge Mahkemesinin kararı kesindir.
İstinaf verdiği kararı Yargıtay bozar mı?
İncelenen Yargıtay kararında; Yargıtay’ın burada kararın bozulmasına karar veremeyeceği belirtilmiş olmakla birlikte, Yargıtay’ın da Yargıtay kararını hukuki geçerliliği bulunmadığı gerekçesiyle bozmasının usule aykırı olmadığı belirtilmiştir.
İstinaf aşamasında yeni delil sunulabilir mi?
Niyet davayı geciktirmek veya adalet sistemini yanıltmak olmadığı sürece, delillerin geç sunulması, reddedilmesi için bir sebep değildir. Deliller davanın herhangi bir aşamasında ikame edilebilir. Deliller, karar açıklanana kadar mahkemeye sunulabilir. Taraflar ayrıca temyizde yeni deliller sunabilirler.
Bir davanın İstinaf’a gitmesi ne demek?
Temyiz, birinci derece mahkemelerin kararlarının daha yüksek bir mahkeme tarafından hem fiilen hem de hukuken incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, hukuk davası daha yüksek temyiz mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.
İstinaf kabul edilirse ne olur?
İstinaf mahkemesi, esas hakkındaki inceleme sonucunda ilk derece mahkemesinin olumsuz kararını bozarak davayı kabul eder veya kısmen kabul eder; ilk derece mahkemesinin kabul kararının bozulması suretiyle davanın esastan veya kısmen reddine karar verebilir.
İstinaftan gelen karara itiraz edilir mi?
Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı, Yüksek Bölge Adliye Mahkemesinin kesin kararlarına karşı, kararı veren Yüksek Bölge Ceza Dairesine başvurabilir.
İstinaf kaç yıl sürer?
Dava dosyalarının ve mahkeme işlemlerinin az olduğu belirli bölgelerde, ortalama temyiz süresi altı aydan bir yıla kadar değişebilir. Ancak, dava yüklerinin ve suç oranlarının daha yüksek olduğu bölgelerde, temyiz kararlarının verilme süresinin bir ila iki yıl arasında değiştiği bilinmektedir.
İstinaftan sonra Yargıtay’a gidilir mi?
İtirazdan sonra itiraz hakkı var mıdır? Elbette itirazdan sonra itiraz hakkı vardır. İtiraz hakkını kullanmak için gerekli başvuruları sunmak için 15 günlük bir süre vardır. Karar kesinleştikten sonra, kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren hesaplanan süre 15 gündür.
Hakimin verdiği kararı istinaf bozar mı?
İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığına karar verirse kararı bozar, daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder.
İstinaf kesin kararından sonra ne olur?
İstinaf hakkının kullanılması halinde, ilk derece mahkemesinin kararı verildikten sonra, öncelikle karara karşı istinaf yoluna başvurulur ve istinaf incelendikten sonra istinaf hakkı varsa istinaf yoluna başvurulur.
İstinaftan döndü ne demek?
Temyizde kısmen bozulduğu açıklanan olgu, başvurunun konusu olan itirazın incelenmesi sonucunda mahkeme kararının kısmen kabul edildiği anlamına gelir. Bu noktada, kısmen kabul edilen kararlara karşı temyiz yoluna başvurulması mümkün olabilir.
Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
İstinaf tanık dinler mi?
Temyiz Mahkemesi, gerekli gördüğü takdirde yerel mahkeme tarafından yürütülen prosedürün tekrarlanmasına karar verebilir. Mahkeme yeni bir soruşturma yürütebilir ve tanıkları veya uzmanları dinleyebilir.
İstinaf duruşmalı istenebilir mi?
AİHM; Bu ihlal kararının, gelecekte herhangi bir temyiz incelemesinin sözlü duruşmada yapılması gerektiği anlamına gelmediği vurgulanmıştır. Görüşümüze göre, bu karardan şu sonuç çıkarılabilir: Ülkemizde temyiz incelemesi; Bu, esas olguların ve delillerin tartışılmasını içerdiğinden, normalde bir duruşma bağlamında yapılmalıdır.
İstinafa giden dosya ne kadar sürede sonuçlanır?
İstinaf mahkemesinden Yargıtay’a dosya nakli ne zaman tamamlanır? İstinaf mahkemesinden Yargıtay’a nakledilen dosyanın karar süresi ortalama olarak belirlenmiştir. Yargıtay’da bir dava yaklaşık 352 günde tamamlanabilmektedir. Bu süre Yargıtay Başsavcılığı tarafından 473 gün olarak hesaplanmıştır.
İstinaf kaç ay sürer?
Ortalama süre: Temyiz mahkemeleri, dava sürecini hızlandırmak için farklı saat dilimlerinde çalışır, ancak genellikle duruşma öncesi süre yaklaşık 2 ila 6 aydır. Ancak bu süre, davaya ve mahkemenin iş yüküne bağlı olarak değişebilir.
İstinafta karara çıkmış dosya ne zaman sonuçlanır?
Karara itiraz edilirse veya kesin bir karar değilse, infaz edilebilir. Karara bağlanan dosya kapalı bir dosyadır. Hakime intikal eden bir davada gerekçeli karar düzenleme süresi ceza mahkemelerinde on beş gün, hukuk mahkemelerinde ise bir aydır.
İstinaf kesin kararından sonra ne olur?
İstinaf hakkının kullanılması halinde, ilk derece mahkemesinin kararı verildikten sonra, öncelikle karara karşı istinaf yoluna başvurulur ve istinaf incelendikten sonra istinaf hakkı varsa istinaf yoluna başvurulur.